42marathon interview voor de Scheveningen - Zandvoort marathon

Dit artikel verscheen op 14 maart op www.42marathon.nl. Dank aan Mathieu voor de uitnodiging!Jeroen Rozeboom loopt zondag individueel de Scheveningen – Zandvoort Strandmarathon. Het is de eerste marathon van de Hilversummer die beseft dat hij niet de gemakkelijkste weg heeft gekozen.
42 Kilometer op het strand. Jeroen krijgt een zware dobber. Toch heeft hij geen spijt van zijn keuze om juist hier te debuteren. “Bij mij is het vaak net iets anders dan bij een ander. Ik vind wegevenementen een stuk minder leuk. Zowel qua omgeving als de drukte. Ik loop graag van het pad af. Ik heb in mijn vijftien jaar als hardloper onder andere aan meerdere trails deelgenomen en heb dus ervaring op dit gebied.”

Mountainbike

Via zijn zwager Wouter kwam hij op het idee om zich in te schrijven voor de Scheveningen – Zandvoort Strandmarathon. “Hij heeft me vroeger ook gestimuleerd om te gaan hardlopen en nu kwam hij met dit plan. Helaas is hij afgevallen met een blessure, dus sta ik er zondag alleen voor. Waarschijnlijk rijdt hij wel met mij mee op de mountainbike of komt hij me tegemoet fietsen.”
De voorbereiding van Jeroen verliep niet vlekkeloos. Het had weinig gescheeld of hij had zelf ook niet mee kunnen doen. “In januari liep ik een voetblessure op toen ik van een heuvel afliep. Ik heb in eerste instantie rust genomen en heb mijn kilometers vooral op de fiets gemaakt. Toen ik weer ging lopen, kreeg ik toch weer last. Ik dacht toen dat ik de marathon wel kon vergeten. Een sportfysiotherapeut was mijn laatste hoop. Door het doen van oefeningen ben ik sterker geworden en ben ik een aantal weken terug op zijn advies langzaam weer gaan lopen. Ik heb dus minder kilometers gemaakt dan ik van plan was. Bovendien zit ik slechts op 80 procent van mijn kunnen. Maar ik heb wel vertrouwen dat ik de finish ga halen. Conditioneel moet het lukken, alleen die voet blijft een vraagteken. Ik weet dat ik hem ga voelen naar mate de afstand langer wordt. De kans is dus groot dat ik onderweg last ga krijgen.”

Weerbericht

Naast de trainingen hield Jeroen de afgelopen week goed het weerbericht in de gaten. “Ik weet al lange tijd dat het water gedurende de marathon steeds hoger komt te staan. Dit betekent dat het strand in de laatste kilometers zwaarder gaat worden. Ik moet dus zorgen dat ik op tijd binnen ben, haha. Ik maak me echter meer zorgen om de wind. Die wordt waarschijnlijk wel pittig. Voorlopig is het een westenwind, maar het is niet te hopen dat dit nog verandert zodat ik hem de hele marathon tegen krijg.”
Trainen deed Jeroen vooral op de heidegebieden in de omgeving van Hilversum. “Dat ben ik gewend en is volgens mij een goede basis richting een strandmarathon. Ik heb verder nog twee keer de halve marathon-afstand afgelegd op het strand. Alles bij elkaar zou dat voldoende moeten zijn.”

Lees volgende week op deze site hoe Jeroen het er vanaf heeft gebracht tijdens de Scheveningen – Zandvoort Strandmarathon!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dam tot Dom update: ik zeg doen