Dam tot Dom update: ik zeg doen

Dit is een follow up van het artikel "Dam tot Dom" van eerder deze maand. Nog niet gelezen? Klik dan hier.

Bijna raak! Een overijverige schoonmaakwagen gaat vol gas over de Dam terwijl we (ik en Niels)
onze startfoto proberen te maken. Het is kwart over acht op zaterdag 17 juni, 18 graden en bewolkt. We hopen dat het zo blijft: de weersverwachting schommelde de  hele week tussen de 22 en 26 (!) graden en een wolkendek zou de loop een stuk beter te doen maken. De stad slaapt nog als we via het Rokin en lang de Amstel de stad uitlopen.

Omdat we zowel door het centrum van Amsterdam als Utrecht zouden lopen hadden we vooraf niet de verwachting dat we een hele snelle tijd zouden lopen. Het eerste stuk door Amsterdam verloopt echter heel soepel: de route is duidelijk, de touristen nog in bed en de locals hebben zich ook nog maar eens omgedraaid. Vrij vlot komen we aan op de Spaklerweg voor deel twee van de route: via het Amstel business park en Amsterdam Zuidoost  de stad uit.

Dit stuk is niet het mooiste van de route (je loopt vooral langs veel bedrijven). Gelukkig is het verkeer hier ook nog niet op gang gekomen, wat erg helpt met het toch behoorlijke aantal oversteken die je moet maken. Bij het Amstel Business park merken we dat we wat geluk gehad hebben: er is vandaag een triathlon en met een beetje geluk lopen we net voor het fietsonderdeel uit (die bleek voor een goed deel op onze route te zijn).

Lesje geleerd: check de evenementenkalender van Amsterdam voordat je weggaat.

Eenmaal Amsterdam uit lopen we via  het inmiddels wakker geworden Abcoude de polder in. Via Baanbrugge en Loenersloot joggen we ontspannen naar de enige echte klim op de route: de brug over het Amsterdam - Rijnkanaal. De zon begint nu toch wel flink tegen de wolken aan te duwen dus het is zweten geblazen.

Loenen aan de Vecht bevindt zich op kilometer 23 en dat is waar Wouter en Lianne een heus steunpunt hebben opgezet (geheel met Cola, water, M&Ms, zoutsticks, Tucjes, stoelen, tafels en brede glimlachen). We genieten even van de verzorging maar staan dan zo vlot mogelijk weer op om de Vecht op te zoeken. We hebben nog wel een stukje te gaan.

Voor de lopers zonder steunpunt: er is in Loenen aan de Vecht een JUMBO waar je voorraden kunt bijvullen.

De weg langs de Vecht is mooi maar ook druk. Er rijden nog redelijk wat auto's en fietsers en soms is het dus even oppassen geblazen. Met name de grote groepen wielrenners kunnen voor overwachte situaties zorgen. Door Mijnden en langs Breukelen lopen we naar Maarssen. We laten de Vecht even los en lopen door een hoofdstraat (met Albert heijn) om het aantal kilometers een beetje te beperken.

Aan het eind van Maarssen steken we de Ring van Utrecht over en komen in Oud-Zuilen terecht. Vanaf hier lopen we langs de Vecht recht het centrum van Utrecht in. In het centrum bleek er eveneens een evenement op de route te zijn gepland: de eerste Canal Pride van Utrecht. Het laatste stuk ging dan ook van hardlopen over op schuivelen / dansen / uitwijken / lopen / wachten / doorgaan.

En dan opeens ben je op het einde route: onder de poort van de Domtoren door is een prachtige afsluiting van een leuke en afwisselende route van Amsterdam naar Utrecht. Op een terras bij het Domplein is het prima herstellen en napraten met familie en vrienden.


Cheers,

J


Reacties

Populaire posts van deze blog