NIKE FREE 3.0 V4

(dit is een gerecycled artikel van begin 2013)

 Eind november heb ik mijn eerste paar Nike Free’s opgepikt. Inmiddels heb ik ongeveer vijftig kilometer op deze schoenen gelopen dus tijd voor een verslagje
 Tot op heden liep ik  mijn wegkilometers op een paar Merrel Bare Access schoenen. Vlak voor de Westrandwegrun (halve marathon) waren mijn voeten moe van het asfalt en de lange duurtrainingen (de Bare Access zijn wel heel “bare” wanneer ik meer dan 20 kilometer over asfalt probeer te lopen).
 Een prachtig setje Nike free’s moesten de oplossing zijn. In de Nike store in Amsterdam (nogmaals dank voor de service en het advies) de hele free lijn uitgeprobeerd en gekozen voor de Nike Free 3.0 v4.


Eerste indruk 
De eerste test was een herstelloopje na de Westrandwegrun. De extra demping viel meteen op en was erg welkom. De Frees zitten strak op de tenen maar hebben over het geheel een redelijk “los”(free?) gevoel ten opzichte van wat ik gewend ben. De flexibele zool is erg fijn om op te lopen en één van de belangrijkste redenen om voor deze schoenen
te kiezen. Het viel het me op dat mijn voeten ondanks het flink koude weer lekker warm bleven, dit is echt een winterschoen wat mij betreft. 
Wel kreeg ik na een kilometer of vijf pijn aan de zijkant van mijn voeten, en voelde ik de randen van de gelijmde binnenzolen: misschien waren mijn voeten nog moe van de wedstrijd?

Vervolg 
De afgelopen weken heb ik een aantal keer de Nike Frees aan mijn voeten gedaan met toch telkens weer ongemak na een aantal kilometers. De twijfel sloeg toe: miskoop? Heb ik rare voeten? Is er iets mis met dit specifieke paar? Snel het wereldwijde internet op voor het antwoord!

Over de nauwe leest van de schoen is veel tekst terug te vinden en sommige slimme / dappere lopers wisten te melden dat de schoenen een stuk prettiger lopen zonder binnenzolen. Hoewel het verwijderen van de binnenzolen haaks stond op de reden waarvoor ik de schoenen had aangeschaft (extra demping) heb ik dat vorig weekend toch maar gedaan voor de start van mijn duurtraining.

Wat een verschil!

Zonder binnenzolen hebben mijn tenen een stuk meer ruimte en voelt de schoen veel vlakker aan. De demping is minder en voelt steviger maar is voor mij nog steeds voldoende. Na 17 kilometer lopen geen last van mijn voeten en geen schurende naden of randjes (op een enkele slecht gestikte naad in mijn linker schoen na). Door de constructie is het nu wel iets moeilijker om de schoen goed om je voet vast te zetten.
  
Conclusie
Ik vind de Nike frees leuke schoenen voor lange afstanden en met koud weer. De binnenzolen zijn niet naar mijn smaak maar gelukkig is de afwerking van de schoen dusdanig dat je zonder ook kunt lopen. De komende weken gaan uitwijzen hoe de schoenen het houden tijdens mijn halve marathontraining.

Goed:
§                                 Flexibel
§                                 Voldoende demping voor lange afstanden
§                                 Zien er goed uit
§                                 Lekker warm bij koud weer

Minder goed:
§                                 Binnenzool slecht uitgesneden
§                                 Ademt niet genoeg bij warm weer
§                                 Schoen krap om de tenen
§                                 Slordig gestikte naden in één van de schoenen


Reacties

Populaire posts van deze blog

Dam tot Dom